Nenad Lalovic a politikamentes sport híve

A birkózók támogatják a politikától mentes, fair play szabályokon alapuló sportot – nyilatkozta Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, a Nemzetközi Olimpia Bizottság Végrehajtó Bizottságának tagja.

A szerb sportvezető ugyanakkor nem titkolta, hogy a vezetése alatt álló szövetségnek is vannak problémái egyes tagországokkal, ahol a sportba belekeverik a politikát is. Mint mondta, nem engedik, hogy a politikai feszültségek megjelenjenek a sportpályákon is, ezt minden erejükkel, minden rendelkezésükre álló eszközzel meg kívánják akadályozni.

Amennyiben minden nemzetközi konfliktus káros hatása beszivárogna a sportéletbe, akkor ez megállíthatatlan járványként terjedne tovább. Minden nemzetnek, valamennyi sportág képviselőinek tiszteletben kell tartaniuk az Olimpiai Charta eszméjét, a sportáguk nemes tradícióit. Lalovic megerősítette, mind a Nemzetközi Birkózó Szövetségben, mind pedig a NOB-ban azért fog küzdeni, hogy a sportpályákról száműzzenek minden politikai konfliktust, diszkriminációt.

Az UWW elnöke hangsúlyozta, hogy valamennyi verseny házigazdáját, a nemzeti szövetségeket is kiemelten megvizsgálják, s ha bárhol is felvetődik a politikai diszkrimináció, például oly módon, hogy valamely rendező nem engedélyezi vele konfliktusban álló más nemzet sportolóinak beutazását az adott viadalra, akkor ezek a pályázók a jövőben esélytelenek lesznek bármilyen verseny megrendezésére.