Nagy visszatérők

Hárman kapták meg a Nemzetközi Birkózó Szövetségtől (UWW) “Az Év Visszatérője Díjat”: a szabadfogású amerikai Jordan Burroughs, a nőknél a fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkaja, továbbá a kötöttfogású német Frank Stabler érdemelte ki az elismerést.

A londoni olimpia bajnoka, a négyszeres világbajnok Jordan Burroughs a riói játékokon csődöt mondott, a 74 kiló szabadfogású világsztárja csak a kilencedik helyet tudta megszerezni. A párizsi világbajnokság jelentette számára az újjászületést. Először is „túlélte” az első kört a fehérorosz Ali Sabanov ellen (7-5-re nyert), majd két nagy pontkülönbségű győzelmet aratott a döntő felé vezető úton. Ezután lélektani fontosságú siker következett: 6-5-re verte azt az üzbég Abdurahmanovot, akitől Rióban 4-1-re kapott ki. És itt Jordan szárnyakat kapott, a fináléban az orosz Cabolov sem tudta megállítani. Burroughs 9-6-ra győzött, és addigi három világbajnoki aranyérme mellé gyűjtött egy negyediket is.

Igazán nem mindennapi ívet írt le Vanesza Kaladzsinszkaja pályafutása. Az 53 kilósok között versenyző fehérorosz hölgy 48 kilós korában világbajnok lett 2012-ben. A diadalt követően csak szenvedett, világbajnoki pályafutását tekintve a cseppet sem dicsőséges 25. hely volt a csúcs 2014-ben. Vanesza Párizsban feltámadt, a világbajnoki döntőben a címvédő Mukaida Majut verte meg. Öt év után állhatott fel újra a dobogó legmagasabb fokára!

Frank Stabler. A 71 kilósok egyik ásza 2015-ben világbajnoki címmel a tarsolyában zárta az esztendőt, de ez a sokat ígérő ajánlólevél kevésnek bizonyult a riói olimpián a 66 kilogrammosok között. A német nem írta be a dicsőségnaplójába az ott szerzett hetedik helyet, a párizsi menetelést viszont annál inkább. A Bercy-ben búcsúra késztette – többek között – a 2015-ös világbajnok, olimpiai bronzérmes azeri Raszul Csunajevet, majd a döntőben 8-3-mal bizonyult jobbnak a kazah Zsadrajevnél.