Budapest – Európa Sportfővárosa 2019

Az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (ACES), az 1999-ben létrejött non-profit szervezet minden esztendőben pályázatot hirdet Európa Sportfővárosa (European Capital of Sport) cím elnyerésére. Az ítészek szerint Budapest teljes mértékben kiérdemli ezt a címet, ily módon 2019-ben a magyar főváros lesz Európa Sportfővárosa. A rangos elismerés okán a budapesti Bálna konferencia termében konferenciát rendeztek „Budapest Sportélete – Budapest Európa Sportfővárosa” címmel, ahova meghívást kapott a Magyar Birkózó Szövetség is, mint 2018. október 20-28. között megrendezésre kerülő birkózó-világbajnokság rendezője. A vb szervezői a Bálnában felállított standjukon népszerűsítették a sportág csúcseseményét, Bacsa Péter az MBSZ ügyvezető alelnöke, a vb Szervező Bizottságának vezetője pedig előadást is tartott. Tolmácsolta Németh Szilárdnak, a Magyar Birkózó Szövetség elnökének köszöntő szavait, az MBSZ első embere gratulált a főváros vezetésének a rangos elismerés elnyeréséhez.

Az ügyvezető alelnök  többek között elmondta, hogy Budapest 2005 és 2013 után ebben az évezredben immár harmadszor lesz házigazdája a kötött- és szabadfogású, valamint a női birkózók nagy seregszemléjének. A várakozások szerint több mint 100 ország képviseletében mintegy 2000 vendég, sportolók, szakvezetők, szurkolók látogatnak majd el Budapestre, s ez jó alkalom lesz, hogy a versenyek mellett fővárosunk nevezetességeivel is megismerkedjenek, azaz elérik azt a célt, hogy a rangos verseny egyben a városmarketinget is szolgálja. Bacsa Péter megemlítette, hogy a világbajnokság kísérő eseményeit Budapest emblematikus helyszínein tartják, például a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) kongresszusának a Várkert Bazár ad otthont, de lesz rendezvény a Vigadóban is.

A Bálnában megtartott konferencián többek között megjelent és előadást tartott Gian Francesco Lupatelli, az ACES elnöke, dr. Szabó Tünde,  sportért felelős államtitkár, dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A konferencián az együttműködést szimbolizáló sajtófalat a résztvevő sportszervezetek vezetői írták alá, az MBSZ és a budapesti birkózó-világbajnokság képviseletében Bacsa Péter látta el kézjegyével a falat.