A Nemzetközi Birkózó Szövetség az emberi jogokért

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) nyilatkozatban tette közzé, hogy támogatója lesz az ENSZ, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadása 70. évfordulója alkalmából induló kampányának. Az akció célja, hogy 2018. december 10-ig, a fontos dokumentum aláírásának 70. évfordulójáig felhívja a figyelmet, hogy a Nyilatkozat legalább annyira fontos, mint amilyen jelentősége az aláírásakor volt.

A nemzetközi olimpiai mozgalom elkötelezett támogatójaként az UWW folyamatosan kiemelten kezeli az emberi jogok tiszteletben tartását, a fair play érvényesülését a sportágban.
Az UWW és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága együttműködésében egy video-film készült, amelyben Madi Mpho dél-afrikai birkózó hívja fel a világ sportolóinak figyelmét, hogy támogassák a kampányt. A „Birkózás Mindenkié” elnevezéssel Dél-Afrikában az év végén egynapos akciót is tartanak, amikor az Emberi Jogok Napján mindenki számára megnyílnak a birkózó termek.

„Az elmúlt időszakban nagy haladást értünk el a sportágunkban a nemek egyenlősége és a fair play betartása terén. Az ENSZ akciójához való csatlakozásunk is jelzi, hogy az UWW vezetése elkötelezett az emberi jogoknak a társadalmak minden területén való érvényesülésének.” – nyilatkozta Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának a tagja.