Varga János és a vb-csapat köszöntése

A magyar birkózás különleges heteit, napjait éli, hiszen a szakmailag és rendezési szempontból is remekül sikerült budapesti világbajnokság után nem sokkal újabb elismerés érte a sportágat, az olimpiai, kétszeres vb- és Eb-aranyérmes Varga János bekerült a Nemzet Sportolói közé – írja a birkozoszov.hu.

Őt és a válogatottat köszöntette a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) vezetése. Az ünnepi eseményen Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és méltatta a 79 éves Varga Jánost, felidézve példaadó életútját, s azt, kötött- és szabadfogásban is a legjobbak közé tartozott. Sportolói karrierje után mesteredzői címet szerzett, tanítványai között Európa-bajnokok is voltak.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, a Nemzet Sportolója személyes hangvételben köszöntötte sporttársát, fellebbentve a fátylat a grémium titkos szavazásáról: „Tizenegyen voksoltunk, ebből az első körben hat szavazatot kapott Varga János, és még öten egyet-egyet, így nem is volt második kör. Janit nem látta senki sírni, vitatkozni, protestálni. Azt vallotta, a legfontosabb, hogy a kemény melót bele kell tenni, mert csak úgy lesz eredmény.”Varga Jánost ezek után egy hatalmas kristályvázával köszöntötték.

A folytatásban Németh Szilárd a vb szervezését és sikereit – egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem, valamint négy ötödik hely volt a magyar mérleg – méltatta. Az MBSZ vezetése a pontszerzőknek, a csapat valamennyi versenyzőjének, edzőjének, illetve a felkészülésben részt vett stáb tagjainak is megköszönte a munkáját, emlékplakettet, emlékérmeket és jutalmakat adott át. A világbajnok Bácsi Péter markát nyolcmilliós forintos „óriás csekk” ütötte, az ezüst (Korpási Bálint, Lőrincz Tamás) négy-, a bronz (Barka Emese) három-, az ötödik pozíció (Sastin Marianna, Németh Zsanett, Olejnik Pavlo, Kiss Balázs) egymilliót ért.