Sastin Marianna: új korszak előtt

Sastin Marianna új fejezetet nyitott, február 1-én megszületett a kisfia, s ez is egy másik új fejezet nyitánya – beválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság Nők a Sportért elnevezésű bizottságába a két diplomás klasszist.

Világbajnok, Európa-játékok győztes Sastin Mariannával Deák Horváth Péter készített rádió interjút. Részletek a Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetésből, amely még a gyermekük születése előtt volt adásban:

„Nagyon várjuk a kicsit. Ez az áldott állapot számomra tényleg áldott, mert egy percig sem éreztem rosszul magamat a várandósság idején, nincsenek kellemetlen tüneteim sem, legfeljebb időnként a hasizmom szokott feszülni. Nagyon jól vagyok, köszönöm szépen.”

„Kisfiút várunk, az utolsó három ultrahangos vizsgálat során állították, hogy fiú lesz, de szokták mondogatni az orvosok, minden akkor válik biztossá, amikor megszületik… Nem Ákos lesz a neve, mert egyrészt nem akarjuk, hogy az apukájával azonosítsák, másrészt én sem vagyok híve annak, hogy olyan nevet kapjon, amilyen már van a családban. Két nevünk van jelenleg, vagy az Olivér vagy a Milán nevet kapja majd a kicsi. Ákosnak a Milán tetszik jobban, nekem meg az Olivér, de lesz, ahogy lesz, majd meglátjuk…”

„A Vasasban mindennap ott vagyok, segítek Wöller Ákosnak, a férjemnek és Fodor Gyuri bácsinak az edzősködésben, mert nagyon sok a gyerek. Én edzek is, már amennyiben edzésnek lehet nevezni, amit csinálok, de kell a mozgás, hiszen eleve nagyon sok, a terhesség alatti szövődményt tud megelőzni, ha az ember nem tesped. Nem terveztem, hogy húsz kilót hízzak, most éppen nyolc kilónál tartok, és remélem, hogy nem lesz ennél sokkal több.”

„A Nők a Sportban bizottságba választottak be – ez a MOB-on belül működik – Kelemen Ildikó keresett meg engem, akit még a sport szakállamtitkárságon ismertem meg, ott voltam az egyetemi tanulmányaim kapcsán nyári gyakorlaton. Azért is örültem ennek a megkeresésnek, mert minden olyan dolognak örülök, amelynek egyszerre van köze a sporthoz és a civil élethez is. Az utánunk jövő sportolóknak meg tudjuk mutatni, hogy ne csak a sport legyen az ember életében, mert abba bele lehet őrülni, ha csak egy dologra koncentrál az ember.”

„A legtöbb szövetségben, sportszervezetben látszik, hogy a nők jóval kevesebb tisztséget töltenek be, mint kellene. Áll-e nő bármelyik sportszövetség élén?… Szerencsére legalább a szakállamtitkár nő, Szabó Tünde személyében. Vagy nézzük csak meg az országgyűlést, alig vannak nők a széksorokban.  Szeretnék tenni azért valamit, hogy a nők jobban képviseljék magukat a sportvezetésben, és ezzel együtt talán a sportágak megítélése is pozitív irányba tud elmozdulni.”

„Az államigazgatásban bárhol el tudnék helyezkedni, hiszen két szakirányú diplomám is van, legjobban a sportigazgatás érdekel, de ha más lehetőség adódna, azt is szívesen vállalnám az állam-, illetve a közigazgatás területén. Nem tettem le a szakedzői diploma megszerzéséről sem, de a Testnevelési Egyetem már csak jövőre jöhet szóba.”

„Nagyon szeretnék szőnyegre állni a 2018-as budapesti világbajnokságon, és pont ezért is jó, hogy a kisfiam januárban születik meg, mert így lesz időm felkészülni. Meg lehet oldani, eddig én jobban hittem benne, mint Ákos, de most már mindketten hiszünk benne, hogy sikerülhet. Nem lesz egyszerű, de úgy hiszem, hogy amit az ember meg akar csinálni, azt véghez is tudja vinni.”