Párizsi változások

A tavalyi párizsi világbajnokságon a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöksége a sportág jövőjét alapvetően befolyásoló döntéseket hozott.

Minden szakágban nyolcról tízre növelte a súlycsoportok számát, de az olimpián ezek közül csak hatban lehet majd szerepelni. Szabadfogás (vastagon szedve az olimpiai kategóriák): 57, 61, 65, 70, 74, 79, 86, 92, 97125 kg; kötöttfogás: 55, 60, 63, 67, 72, 77, 82, 8797130 kg; nők: 50, 53, 55, 57, 59, 62, 65, 68, 72, 76 kg.

A versenyforma is megváltozott. Egy súlycsoport küzdelmei egy helyett immár két napon át tartanak, s az előző este helyett aznap reggel zajlik majd a mérlegelés. Az első napon az adott versenysúlynak megfelelően kell bemérlegelni, másnap már csak azoknak a versenyzők mérnek (idén még 2 kilogrammos súlyengedménnyel, aztán ezt eltörlik), akik a vigaszági, vagy a helyosztó mérkőzéseken érdekeltek. Előbbi összecsapások a délelőtti, utóbbi pedig a délutáni, esti programban szerepelnek.

Megreformálták a világranglistát, amely a kiemelések alapja lesz. A versenyzők a világversenyek mellett az UWW által kijelölt nemzetközi versenyeken szerezhetnek pontokat. A világbajnokságon és az olimpián az első tíz-tíz, a kontinensviadalokon az első nyolc-nyolc, míg a nemzetközi rangsorversenyeken az első öt-öt versenyző kap pontokat. 2018 még a próba éve lesz, a rendszer 2019-től működik majd élesben, de az biztos, hogy kötöttfogásban a Magyar Nagydíj, egyben Polyák Imre-emlékverseny bekerült a rangsorversenyek közé.

Szintén kötöttfogásban megváltozott a passzivitás elbírálása. A bírók egybehangzó véleménye alapján adható a passzivitás, de csak a 2 perc elteltével. Ekkor a támadónak 1 technikai pont jár és lehetőség a választásra, hogy állásból vagy lentről akarja folytatni a küzdelmet. A második passzivitás 4 és fél percnél adható, ahol újra 1 pontot és választási lehetőséget kap az aktívabb fél. A továbbiakban a passzivitás 1 pontot ér, de már nem állítják meg a mérkőzést. Ha az aktív versenyző a lenti helyzetet választja, akkor a leküldött versenyzőnek hasra kell feküdnie, a kezeit és a lábait nyújtva kell tartania és azok nem keresztezhetik egymást. A támadó versenyzőnek mindkét kezét ellenfele hátára kell tennie és ellenfele valamelyik oldalán mind két térdén kell pozíciót foglalnia. A bíró sípszavára kezdheti meg a támadást. Az a versenyző, aki állásból akciót hajtott végre (s nincs különbség a felek között a küzdelem közben), nem figyelmeztethető passzivitással.