Orosz dominancia kötöttfogásban, Lőrincz Tamás ezüstérmes – zárónapi összefoglaló és nyilatkozatok

Taroltak az orosz kötöttfogású birkózók a budapesti világbajnokság utolsó napján. Oroszország képviselője végzett ugyanis az élen mind a három vasárnapi döntőben. 77 kg-ban Alekszandr Csehirkin, 97 kg-ban Musza Jevlojev, 130 kg-ban pedig Szergej Szemenov diadalmaskodott.

Ami a házigazda magyarokat illeti, Lőrincz Tamás (77 kg) ezüstérmes lett, Kiss Balázs (97 kg) pedig ötödikként zárt.

 

Vasárnapi versenynap, az érmesek:

Kötöttfogás, 77 kg:

  1. Alekszandr Csehirkin (orosz)
  2. Lőrincz Tamás (magyar)
  3. Kim Hjon Vu (koreai) és Nemes Viktor (SRB)

Kötöttfogás, 97 kg:

  1. Musza Jevlojev (orosz)
  2. Kiril Milov (bolgár)
  3. Mihail Kadzsala (szerb) és Mahdi Abbas Aliyarifeizabadi (iráni)

…5. Kiss Balázs

Kötöttfogás, 130 kg:

  1. Szergej Szemenov (orosz)
  2. Adam Jacob Coon (amerikai)
  3. Oscar Pino Hinds (kubai) és Kim Min-szeok (koreai)

 

Nyilatkozatok:

„Nagyon-nagyon kemény és fájdalmas küzdelem volt, kicsit meg is sérültem, de megérte, mert világbajnok lettem. Nagyon örülök, hogy az összes álmom valóra vált, amit már régóta szövögetek.” (Alekszandr Csehirkin, aranyérem, kötöttfogás, 77 kg)

„Nagyon szomorú vagyok. Hihetetlen, de olyat bevert, hogy majdnem eltört az arccsontom, és semmi…Most elment egy nagy lehetőség. Megmondom őszintén, lehet, hogy ez volt az utolsó. A közönség fantasztikus volt, és nagyon szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy egész végig buzdítottak minket, nem is emlékszem ilyen világversenyre a pályafutásomból. Köszönöm ezt az élményt 32 évesen!” (Lőrincz Tamás, ezüstérem, kötöttfogás, 77 kg)

„Jó meccs volt, örülök, hogy a végén az én kezemet emelhették a magasba.” (Kim Hjon Vu, bronzérem, kötöttfogás, 77 kg)

„Jó lett volna, ha Lőrincz Tamással együtt birkózhattunk volna a döntőben, de sajnos most így sikerült. Nem vagyok teljesen százszázalékos formában, tudok ennél jobb is lenni. A tegnapi nap szőrnyű volt, a mai nap még rosszabb, de meglett a bronz. Éreztem, hogy a magyar közönség szurkol nekem, ami segített abban, hogy a végsőkig küzdjek.” (Nemes Viktor, bronzérem, kötöttfogás, 77 kg)

„A döntő volt a legnehezebb. A selejtezőknél sokkal nehezebbnek éreztem, de hihetetlen boldog vagyok, mert én lettem a győztes, és én fogom megkapni az aranyérmet, ennél jobb érzés nincsen.” (Musza Jevlojev, aranyérem, kötöttfogás, 97 kg)

„Sokat edzettem, bíztam magamban . Az előző nap kemény meccseket vívtam, ez sok erőt kivett belőlem, de fizikailag jól éreztem magamat. Az ellenfél erősebb volt, de örülök életem első világbajnoki érmének. Még csak 21 éves vagyok, és készülök az olimpiára.” (Kiril Milov, ezüstérem, kötöttfogás, 97 kg)

„Igen eredményes évem volt, nagyon örülök, hogy végre a vb-n is érmet tudtam szerezni.” (Mihail Kadzsala, bronzérem, kötöttfogás, 97 kg)

„Nagyon boldog vagyok, rendkívül fontos, hogy a családom végig mögöttem volt a legnehezebb időkben is. A meccs előtt tudtam csak meg, hogy az ellenfelem nem áll ki ellenem, de azt hiszem, így is megharcoltam az éremért. Ez volt Irán első érme itt kötöttfogásban.” (Mahdi Abbas Aliyarifeizabadi, bronzérem, kötöttfogás, 97 kg)

„Fantasztikus volt a közönség, mindent kiadtam magamból. Úgy érkeztem ide, hogy ha minden mérkőzésen kiadok magamból mindent, akkor elégedett leszek. Nyilván jobb lett volna a dobogóra állni, de nem panaszkodhatok, hiszen megtettem, amit tudtam.  Nem számítottam arra a válldobásra, amit a szerb életében először vitt véghez, meglepett vele. Jó lesz megölelni a családtagokat, barátaimat, nekik külön köszönöm a szurkolást.” (Kiss Balázs, 5. hely, kötöttfogás, 97 kg)

„Ez az egyik legnagyobb sikerélményem, világbajnoki aranyérmet szereztem, és ez volt egyben az eddigi legrövidebb mérkőzésem, amit az edzőim által javasolt technikával nyertem meg.” (Szergej Szemenov, aranyérem, kötöttfogás, 130 kg)

„Bekerültem egy dobószituációba, aminek én lettem az elszenvedője. Rövid küzdelem volt, ezért csalódott vagyok, úgy érzem, hogy mindent megtettem. Isten segítségével jutottam el idáig, imádom ezt a sportot, és ezek után is mindent beleadok majd.” (Adam Jacob Coon, ezüstérem, kötöttfogás, 130 kg)

„Nagyon boldog vagyok, mert ma van a születésnapom, és megnyertem a bronz mérkőzést. Az aranyért jöttem, ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel. Szeretném megköszönni a csapattársaimnak, az edzőimnek, illetve mindenkinek, aki támogatott. Ez egy nagyon boldog születésnap.” (Oscar Pino Hinds, bronzérem, kötöttfogás, 130 kg)

„Jó érzés, hogy éremmel távozhatok a világbajnokságról, kemény volt ez a mérkőzés. Jól éreztem itt magam.” (Kim Min-szeok, bronzérem, kötöttfogás, 130 kg)

Fotó: Őszi Szilvia